Väntar du barn? Tidiga graviditetstecken

Graviditetstecknen kan drabba vissa med full kraft. De kan lämna andra nästan helt ovetande om att de väntar något helt fantastiskt: ett älskat, litet barn. Man brukar säga att utebliven mens är det första och tidigaste tecknet på graviditet – så behöver det dock inte alls vara. Somliga får en liten blödning när ägget fäster i livmodern. Detta kallas nidblödning. Många förknippar blödningar under graviditet med missfall. Då man själv inte kan veta den exakta orsaken till blödningen är det alltid en god idé att uppsöka sjukvård. Förutom utebliven mens eller nidblödning – vilka är de tidiga tecknen på graviditet?

 

Ömma och svullna bröst

Det är inte ovanligt att man får ömma och svullna bröst inför den vanliga månadsblödningen. Samma sak gäller när man är gravid. Om brösten plötsligt skulle kännas konstiga utan att det är dags för mens flaggar kanske kroppen för att det är dags att köpa hem ett graviditetstest på apoteket.

 

Känsla av lindrig mensvärk

När man väntar barn är det vanligt att man känner av ett slags lindrig mensvärk – trots de uteblivna blödningarna. Det här beror på att livmodern med embryot har börjat växa och tänja ut sig, som en växtvärk för gravida.

Illamående och kräkningar

Illamående är ett av de mest karakteristiska graviditetssymptomen. Man kan må så illa att man måste kräkas, och detta sker oftast på morgonen. De allra flesta blir av med illamåendet ungefär tre månader in i graviditeten men en del måste genomlida det under alla 40 veckorna. Det ständiga illamåendet och kräkningarna kan göra så att man får svårt att orka med vardagen.

Extrem trötthet

Nästan en förlamande och därmed extrem trötthet kan drabba med full kraft tidigt under graviditeten. Precis som illamåendet kan tröttheten vara svår att hantera i vardagen och göra att man känner sig frustrerad. Många kvällspigga personer vittnar om hur de däckar i soffan före klockan 18 och sedan inte orkar hålla sig vakna.

Yrsel och svimningsattacker

Yrsel och plötsliga svimningsattacker kan kännas skrämmande, men också detta är tidiga tecken på graviditet. Givetvis ska du alltid ta reda på vad symptomen beror på, så att du är på den säkra sidan att det inte finns en annan orsak än graviditeten bakom dem. Yrseln beror vanligen på att blodtrycket sjunker och blir lågt.

Humörsvängningar

Hormonförändringar är oundvikliga när man väntar barn. Så kan det även vara med humörsvängningarna som beror på att hormonerna är i svajning. Det är inget konstigt med att man under en graviditet pendlar mellan att vara superglad och urledsen.

Förändrad aptit

Det brukar kärleksfullt skämtas om den förändrade aptiten hos gravida, som ju också är ett typiskt graviditetstecken. Aptitförändringarna kan innebära att man känner sig jättehungrig hela tiden och/eller att man blir sugen på väldigt specifika maträtter.

 
 

About the author

More posts by