Vad ska man inte äta när man ammar

Det är viktigt att du tar hand om dig själv lite extra när du ammar. Dels behöver du få i dig mer vitaminer och mineraler än i vanliga fall, din kropp ska orka med att producera näringsriktig mjölk. Dels går en del av det som du äter ut i mjölken och det kan göra att vissa barn reagerar negativt på vad som du har stoppat i dig. Livsmedelsverket är den myndighet som tar fram gällande råd för ammande mammor. Vissa barn är dock mer känsliga än andra, och det är därför viktigt att du själv känner av vad som passar dig och din baby.

Avstå från alkohol?

Close-up Of Businessman Hand Reject A Glass Of Whisky Offered By Businessperson

För att du själv ska orka med det intensiva livet som mamma är det viktigt att du äter ordentligt när du ammar. Försök att äta så varierat som möjligt, då ökar chansen för att du ska få i dig det som ska ska. 500 gram frukt och grönt om dagen, ät gärna fisk två till tre gånger i veckan men se upp med fisk som är fångad i Östersjön. Även gädda, krabba och gös ska ätas med försiktighet. En fullständig lista över fiskar som du ska se upp med finns på Livsmedelsverkets hemsida. Däröver är det bra att äta protein och fullkornsprodukter. Hur är det då med öl eller vin? När du är gravid gäller nolltolerans med all alkohol, men vid amning är det lite annorlunda. Enligt rekommendationerna är det inte skadligt för barnet om du dricker ett till två glas vin i veckan, men det ger inga positiva effekter. För en annan synvinkel kan du gärna läsa mer i denna intressanta artikel – Professorn: En myt att alkohol är farligt för barnet när du ammar.

Vad du helt bör undvika

Som nybliven förälder komma du att märka av alla råd som finns för hur du ska göra och inte göra, vad du ska äta och inte. Rekommendationerna ändras allteftersom ny forskning kommer, därför kan mor- eller farföräldrarnas välmenande råd tyvärr inte gälla längre. Innan du använder naturprodukter är det viktigt att läsa på förpackningen samt att diskutera med din BVC-sköterska om eventuella risker. Ginsengprodukter bör du undvika helt vid amning, algprodukter – som även finns i en del sojamjölk – innehåller jod som kan vara skadligt i för höga doser. Fänkålste bör du också undvika helt under amning, samt att inte ge ett barn under fyra år av teet. Hur är det då med övrigt kaffe och te? Det sägs att koffeinet överförs i så små mängder till bröstmjölken att det inte är någon fara, du kan därför fortsätta att njuta av ditt morgonkaffe med gott samvete. Men, drick gärna mer vatten än vanligt. En del barn reagerar som sagt på vissa produkter som rekommenderas att du äter, exempelvis mjölk. Då kan du testa med att utesluta den mat som du misstänker orsakar besvär hos barnet, det är viktigt att själv vara uppmärksam på vad som fungerar för dig och ditt barn.

 

 
 

About the author

More posts by