Transportera din bebis på bästa sätt

Det är förstås en självklarhet att hantera sin nyfödda med varsamhet i alla situationer. Som nybliven förälder kan det här vara en källa till viss nervositet, särskilt alldeles i början. Allt från att bära runt på den lilla till att frakta i barnvagnen och sitta på rätt sätt i bilen – ja, det är en del att hålla reda på. Så vad behöver du då för att transportera runt din lilla bebis? Det ska vi gå igenom här nedan.

Att välja rätt barnvagn är ett huvudbry för många nyblivna föräldrar. Eller rättare uttryckt blivande föräldrar, eftersom valet av vagn oftast sker innan dess att barnet fötts. Trots allt är barnvagn något som kommer behövas från början av föräldraskapet. När du som helt grön spekulant ger dig ut för att hitta en barnvagn kommer du märka en sak, det finns massor att välja bland. Det är inte helt olikt situationen att byta bil; det finns många modeller och mängder med tillval att göra. Precis som när du är spekulant på en bil är det dock vettigt att provköra vagnen. Prova att dra omkring den eller de modeller du är intresserade av i affären för att bilda dig en uppfattning om format och smidighet – samt försäkra dig om att det är en variant du kan lita på i alla lägen. Överväg dessutom noga vilka tillbehör du kan tänkas behöva, särskilt vad gäller liggdelen i vagnen. Ofta behöver du både en så kallad mjuklift och hårdlift, samt överdrag för vintern och någon form av regnskydd. Av alla de tillverkare som finns av barnvagnar hör Britax till en av de främsta, där både säkerhet och komfort är ledord.

När du väljer barnvagn bör du också tänka på att den ska få plats i bilen, så testa gärna detta samtidigt som du provkör vagnen. När vi ändå är inne på området bilar, så nämner vi gärna det här med bilbarnstol. Här bör du också göra ett omsorgsfullt val för att din bebis ska sitta både säkert och bekvämt. Den allra första bilbarnstolen (som brukar gå under benämningen babyskydd) köps med fördel av samma fabrikat som barnvagnen. I och med detta får du en stol som är kompatibel med vagnen och du kan lätt flytta den mellan bilen och vagnen (och vice versa). Skaffa en variant med en smidig ”klick”-funktion som underlättar mycket i vardagen. Med tiden blir det dags att byta ut den första bilbarnstolen mot en större variant, men det här sker vanligen parallellt med avtrappningen av barnvagnsanvändandet.

Självklart ska du också kunna flytta runt din bebis genom att bära på henne eller honom. Här rekommenderas någon form av sele, exempelvis Baby Björn, som ger ett bra stöd för bebisens nacke samtidigt som det är bekvämt för föräldern. Selen gör att du dessutom kommer mycket nära ditt barn, vilket kan kännas både tryggt och mysigt.

 
 

About the author

More posts by