När kan barn börja äta vuxenmat?

Det är en viktig milstolpe i ett barns liv när det väl kan börja äta fast föda. Efter en period av smakportioner och helt nya smakupplevelser, kan barnet bredda sin meny till olika konsistenser och ytterligare smaksensationer. När de första tänderna tittat fram så blir maten ännu mer intressant då det kan tuggas och smaskas i princip precis som de vuxna, med vissa restriktioner. Efter barnet fyllt ett kan det i princip äta samma mat som resten av familjen. Dock är det viktigt att se upp med salt och även hårt stekt mat, då de små tänderna ännu inte klarar av att finfördela allt.

Kan små barn äta allt?

Barn som fyllt ett kan i princip äta allt som resten av familjen. Man ska dock se upp med honung, salt, spenat och vissa ostar en tid till, tills barnets organ hunnit utvecklas ordentligt. Vissa maträtter och råvaror innehåller ämnen som barnet inte kan bryta ner eller som omvandlas till gifter i kroppen då barnets organ inte kan ta vara på dessa ämnen på rätt sätt ännu. Vissa öser på med smakupplevelser, medans andra tar det försiktigare. Till exempel Edward Bloms son har ovanligt mogna matvanor för sin ålder, då den stolta fadern en tid sedan berättade att han är oerhört förtjust i gåslever.

Lagom är bäst

Det är viktigt att introducera mat i en lagom takt, då många av dessa smaker är totalt obekanta för barnet. Blanda inte smakerna, utan håll isär maten på tallriken så att barnet kan utforska i sin egen takt. Lägg till exempel pasta och köttfärssås och grönsaker för sig, så kan barnet smaka på allt separat. Så småningom kan man börja blanda, när barnet har vant sig vid de olika smakerna. Se även upp med för starkt kryddad mat, då barnet är känsligare för kryddor än vi vuxna. Var dock inte rädd för att maten ska smaka, tvärtom! Barn älskar smaker så ös på med till exempel örter.

 
 

About the author

More posts by