Klassiska barnböcker

För många barn blir olika karaktärer i böcker ett starkare minne än vad hundratals leksaker någonsin kan bli. Det är viktigt för barn att få växa upp med böcker. De fungerar som ett verktyg i utvecklingen av deras fantasi. Filmer och appar med spel må vara populärt och många gånger kan barnen visa att de föredrar dessa, men de kan aldrig byta ut böcker vad gäller vad gäller förmågan att skapa sig bilder i huvudet. Om du har svårt för att få ditt barn att intressera sig för litteratur ska du veta att klassiska barnböcker finns även som ljudböcker, vilket kan vara ett alternativ.

Saknade du böcker som barn?

Var din uppväxt fylld av böcker eller var det leksaker och tv-spel som gällde? Barn som har växt upp med dataspel, appar eller som något tidigare playstation och tv-spel har många gånger växt upp utan böcker. Detta beror förstås också på föräldrarna. En förälder som inte är intresserad av litteratur kanske inte förstår hur viktigt det är att få ta del av det skrivna ordet. Det är aldrig försent att föra in litteratur i livet så börja läsa högt för ditt barn eller om barnet är större och läser själv köper du eller lånar några klassiska barnböcker som brukar gå hem hos barn. Figuren Alfons Åberg är ständigt populär och barn i olika åldrar brukar tycka om de roliga historierna om Alfons. Han väcker också nyfikenhet hos barnet och får det att ställa frågor och spekulera. Det kan röra sig om funderingar om över var Alfons mamma är, hur gammal han är och vilka kompisar han har. Äldre klassiska sagor är också bra att barnen får bekanta sig med. Astrid Lindgrens berättelser bör alla barn i Sverige få ta del av.

Låt barnen få bestämma själva ibland

Gå gärna till biblioteket tillsammans med barnet och låt det få bestämma själv vilka böcker som ska lånas. Introducera sakta men säkert de klassiker som känns som ett måste, men för att barnet ska få behålla glädjen med böcker ska det inte kännas som ett tvång. Variera läsningen genom att du läser högt ibland, låt barnet bläddra själv eller läsa själv om det kan. Låna ljudböcker av samma slag som du har pappersboken. Att höra olika röster läsa en bok kan påverka de bilder som barnet skapar i huvudet. När du läser högt, försök att variera din röst. Ha inte tråkigt och visa absolut inte att du helst vill göra något annat. Det kan döda barnets intresse för litteratur ganska snabbt. Om vi återgår till Alfons kan du också köpa en pysselbok eller docka med figuren. Det hjälper för att bygga upp intresset. Framför allt ska du begränsa barnens spelande på telefonen och surfplattan. Ha några dagar i veckan som är totalt internet-friade. Låt det gälla för dig själv också om du kan.

 
 

About the author

More posts by