Barn läser allt mindre, och det kan vara svårt att konkurrera med mobilspel, tv-spel och datorspel som har snabb feedback och grafik som lockar barns ögon. Men att slösurfa är faktiskt riktigt dåligt för hjärnan. Därför blir det extra viktigt att aktivera barnen redan i tidig ålder, eftersom hjärnan är i sin mest kritiska tillväxtfas i de tidiga åren. Faktum är att man inte alls rekommenderar skärmtid för barn under två år och sedan högst en timme upp till fem års ålder. Men barn behöver ju stimulans och då är det toppenbra att låta barnen få försvinna in i böckernas magiska värld. Och vilken bokserie är då bättre än Harry Potter, där barnet dessutom kan följa Harry år för år och utvecklas tillsammans med honom!

Harry Potters värld

Alla som har läst Harry Potter som ung vet att det är en hel värld att ge sig in i och som man kan bli helt uppslukad av. För barn och unga är det jättespännande att få följa Harry, Hermione och Ron på deras äventyr, och det finns en stor igenkänningsfaktor i hur de tänker och vad de gör, även om böckerna utspelas i en magisk värld. Böckerna är också en perfekt väg in till det lustfyllda läsandet, och som förälder kan man dessutom boosta läslusten genom Harry Potter saker som barnet kan få som rekvisita. Varför inte en Harry Potter-tröja eller en snygg poster till rummet? Eller kanske lite olika pysselset, såsom pussel, skrivset eller andra roliga spel som låter barnen ta med sig Harry även utanför böckernas värld? Listan kan göras lång på rolig rekvisita som barnen kan leka med och hålla läslusten uppe!

Besök Harry Potter-museet i London

För det riktigt inbitne Harry Potter-fanet är den högsta drömmen förstås att få besöka London och uppleva Perrong 9 3/4 på Kings Cross och dessutom få gå på det fina Harry Potter-museet i staden! Men London har dessutom mycket annat häftigt att erbjuda, så även om du som förälder inte själv är en inbiten Harry Potter-läsare så finns mycket för dig att uppleva. Till exempel kan du besöka Tate Modern museum, ta del av den roliga shoppingen, ta en öl på en av de många, många pubarna som finns i staden eller äta autentisk indisk mat. Det finns också många andra barnvänliga aktiviteter, som att åka ett varv runt London Eye, det stora pariserhjulet i Londons hjärta, eller besöka Buckingham Palace eller parlamentet. Dessa stora byggnader i London är häftiga för alla att se. Och glöm då inte bort att packa ner de roliga saker som ditt barn har med Harry Potter-tema, så att hen kan få visa upp sin fina tröja för alla britter och verkligen få känna att hen befinner sig i Harry Potters egna land och stad. Det kommer garanterat att bli en upplevelse som sent ska förglömmas!