Dax att köpa barnvagn?

I Sverige finns det minst 100 märken av barnvagnar och över 400 modeller till salu, enligt Konsumentverket, meddelar sajten www.tryggabarn.nu.

Vilken modell ska du köpa?
Det finns en uppsjö av modeller och utbudet av barnvagnar ökar. När du vet hur barnvagnen ska användas blir det lättare att välja. Det finns allt från Duo- eller kombivagnar till Paraplyvagnar med flera. På Konsumentverkets hemsida hittar du en översikt där du kan du läsa mer om olika modeller.

Säkerheten framförallt!

Som konsument och presumtiv barnvagnsköpare är det viktigt att känna till att det inte finns några krav på att barnvagnar ska ha testats och blivit godkända.
Vid köp av det en ny barnvagn finns hjälpmedel i form av den europeiska standarden, EN 1888.

I Sverige benämns den SS-EN 1888. Standarden avser minimikrav och provmetoder som barnvagnstillverkare ska uppfylla för att vagnarna ska anses vara säkra.barnvagn

För att uppfylla standardens krav ska barnvagnen vara märkt med standardens beteckning. Märkningen innebär dock inte att barnvagnens säkerhet är kontrollerad av någon myndighet. Den är endast tillverkarens egna uppgift om att barnvagnen uppfyller de säkerhetskrav standarden gäller.

Det här bör kontrolleras

  • att det finns ordentliga spärrar så att inte barnvagnens chassi ofrivilligt fälls ihop och klämmer barnet.
  • hur lätt vagnen tippar om det till exempel finns framhjul som kan snurra runt sin axel eller om du hänger något på handtaget eller om du har för avsikt att köpa en trehjuling.
  • om parkeringsbromsen är lätt att låsa och reglera.
  • om en barnsele kan fästas på ett säkert sätt

Kom också ihåg att kontrollera hur stabil vagnen är. Är handtaget säkert? Hur är det med låsanordningarna? Läs mer på Konsumentverkets hemsida och på sajten www.tryggabarn.nu

Att tänka på för att välj rätt …
Förutom att du tänker på säkerheten så bör valet innebära en stabil och bekväm barnvagn – både för förälder och barn.
Vagnen ska naturligtvis tåla olika väderlekar som kännetecknar det nordiska klimatet. Från strålande, gassande solsken till regn, snö, kyla och slask. Det gäller både då du köper en fabriksny vagn eller en begagnad.

Ofta en dyr investering
Att köpa barnvagn innebär ofta ett dyrt inköp. Utbudet är stort varför det kan löna sig att göra prisjämförelser mellan olika barnvagnsleverantörer på nätet. Numera finns det även aktörer som ger dig pengar tillbaka på köp som görs över nätet. Refunder.se är en av dem som samarbetar med en mängd olika e-butiker. Vid köp av en ny barnvagn torde Refunder.se vara väl värt att testa. Inget att förlora – allt att vinna.

 
 

About the author

More posts by