Bra att ha i ett husapotek

När man har barn får man vara beredd på att det mesta kan hända, då barn som leker utomhus och vistas bland andra barn oundvikligen råkar ut för småskador, förkylningar och andra sjukdomar. Det kan därför vara bra att ha ett litet husapotek hemma, där man alltid förvarar vissa grundläggande mediciner och redskap för första hjälpen. Här kommer några tips på saker som är bra att ha i sitt husapotek.

Ett redskap med många användningsområden är pincetten, som bör finnas i varje husapotek. Pincetten kan användas till allt från att plocka ut stickor till ärtor i näsan eller andra saker som har fastnat där de inte ska vara, till exempel grus i ett skrapsår. Skrapsår är kanske den allra vanligaste typen av skada som barn råkar ut för, och därför kan det också vara bra att ha plåster, kompresser och kirurgtejp i husapoteket, liksom någon form av sårskölj eller sårrengöring. Dessa består oftast av en steril koksaltlösning.

Något annat barn ofta råkar ut för är insektsbett och solsveda, och för att lindra båda dessa besvär kan man använda sig av ett kylbalsam. För eksem och andra liknande besvär kan man också använda en hydrokortisonsalva.doctor-1015624_960_720

För förkylningar är det naturligtvis bra att ha en febertermometer i husapoteket, för att man som förälder ska kunna hålla koll på hur sjukdomsförloppet utvecklar sig. Andra saker som kan vara bra att ha är samma saker som vuxna behöver vid en förkylning, till exempel nässprej och febernedsättande, smärtstillande medel. Tänk på att barn ofta inte kan svälja tabletter, varför det kan vara bra att köpa medlet i flytande form, eller som tuggtabletter. Värktabletter kan självklart även vara bra att ha vid en rad andra problem, till exempel nageltrång. Man kan avhjälpa nageltrång genom att lyfta upp nageln med lite bomull under, men smärtan blir ändå kvar, och kan bli värre till en början. För att göra upplevelsen mindre traumatisk för barnet kan värktabletter hjälpa.

Slutligen, om det värsta skulle hända, och barnet till exempel blir bitet av en huggorm eller förgiftat på annat sätt, kan det vara bra att ha medicinskt kol nära till hands. Ha dock även numret till Giftinformationscentralen i ditt husapotek, eftersom det inte alltid lämpar sig att ge medicinskt kol.

 
 

About the author

More posts by