Barntandvård

När ditt barn fyller tre år är det dags att besöka tandläkaren för första gången. Då görs en undersökning för att se hur tänderna har vuxit och om det finns något som behöver att åtgärdas. De flesta barn är nyfikna och tycker det är spännande att gå till tandläkaren, men det kan ändå kännas lite läskigt samtidigt. För dig som förälder är det viktigt att berätta om tandläkaren som något positivt så att barnet inte redan från start får negativa associationer med tandläkaren. Man kan till exempel fokusera på hur duktigt barnet har varit med att borsta tänderna och att det stolt ska visa upp detta för tandläkaren som då kommer att berömma barnet samt belöna hen med ett klistermärke, eller kanske en ny tandborste? Att gå till tandläkaren ska vara roligt och förknippat med glädje, så det är viktigt att i god tid förbereda barnet för hur det går till hos tandläkaren.

Ta hjälp av böcker

Folktandvården brukar skicka ut en liten bok i samband med att du registrerar ditt barn hos en tandläkare. Det finns flera sätt att lindra tandläkarrädsla hos barn, men det viktigaste är nog att få barnet att förstå vad som kommer att hända och hur det ser ut, så att barnet kan förbereda sig inför besöket. Allt som är bekant är oftast inte läskigt, så man kan komma långt med samtal och med hjälp av böcker. Det finns en del barnböcker, förutom den som folktandvården skickar ut, som behandlar ämnet med att besöka tandläkaren. Man kan tillsammans läsa om de olika verktygen tandläkaren använder, hur en undersökning går till och hur det ser ut hos tandläkaren. Om barnet i förväg kan relatera till de olika sakerna inne på en tandläkarmottagning, och vet vad de är till för, kommer besöket att gå mycket smidigare. Om barnet verkar rädd eller nervös, är det viktigt att du som förälder stöttar barnet och tar dennes rädsla på allvar och lugnt förklarar situationen på ett bra sätt. Oftast brukar det gå bra, och nästa besök blir mycket lättare.

Kom i god tid

Om du känner på dig att ditt barn är ängsligt inför besöket hos tandläkaren, så kan det vara en idé att vara ute i god tid när du tar med ditt barn till tandläkare stockholm eller annan ort. Framförallt i storstäderna kan det vara mycket folk och istället för att göra situationen värre genom att stressa och inte hinna bekanta er med miljön och mottagningen, så är det bättre att i lugn och ro kunna sitta ner och fundera på synintryck, ljud och lukter. Om barnet verkar mycket rädd kan det vara bra att i förväg ringa till mottagningen och förklara läget, så att man är beredd på detta och kanske kan boka in mer tid inför besöket. De flesta barn tycker som sagt att besöket är roligt och är rentav stolta över att ha nått denna milstolpe i livet. kanske har man diskuterat tandläkaren på förskolan, eller redan hunnit göra ett besök tillsammans med förskolan? Regelbundna tandläkarbesök är viktigt och alla kommer trots allt att vänja sig mer eller mindre till slut.

 
 

About the author

More posts by