Barn och städning

Hur många föräldrar har inte upplevt att man måste tjata på sina barn för att få dem att städa sina rum eller hjälpa till hemma? Man vill slippa tjata, men samtidigt uppfostra dem till ansvarsfulla människor som kan ta hand om sig själva. Det är fullt möjligt, men det är ingenting man åstadkommer på en eftermiddag.children-421634_640

Det bästa är att börja redan när barnen är små. När de är i tvåårsåldern kommer de naturligt in i en fas där de ”kan själv” och gärna vill vara med och hjälpa till. Det gäller att uppmuntra den fasen så mycket som möjligt, eftersom det då är något som de kan ta med sig hela vägen upp i tonåren – då man behöver det som mest. Självklart kan man inte låta en tvååring göra allt, men det är viktigt att låta dem göra de saker de klarar av, till exempel att hänga upp sin jacka, duka bordet, hälla upp grönsaker i skålar eller trycka på startknappen till tvättmaskinen. Det kan bli fel och det kan bli kladdigt när barnet försöker själv de första gångerna, men det är viktigt att inte ge upp då, utan att uppmuntra så mycket det bara går när det går rätt. På det sättet kommer barnet att utvecklas och bli ansvarsfullt och självständigt. Då lägger man också grunden för en riktig familjegemenskap, där barnet känner att det är en viktig del av familjen, och där det är självklart att hjälpa till på ett solidariskt sätt.

Om man påbörjar processen när barnen är lite äldre finns det vissa saker man ska undvika att göra, som kan göra det svårare att få barnen att hjälpa till. En sådan sak är att tjata – det får ofta helt motsatt effekt. När barnen väl hjälper till måste man också våga släppa kontrollen och låta dem göra det på sitt sätt – om du gör om allt deras arbete när de är klara kommer de att ge upp, eftersom du ”ändå aldrig blir nöjd”. Det är en lång process med många små steg, men det går att få hela familjen att hjälpa till med städningen.

Därmed inte sagt att man inte kan ge hela familjen en paus ibland genom att låta någon annan ta över städsysslorna för en dag eller för en vecka. På Qleano.se kan man enkelt anlita trygg och säker städhjälp till hemmet.

 
 

About the author

More posts by