Att anordna ett barnkalas

När barn fyller år är det viktigt att de får känna sig speciella. Ett roligt barnkalas är ett perfekt sätt att få födelsedagsbarnet att känna att det är just deras dag. För att lyckas krävs en del planering och arbete, men inte så mycket som man kanske skulle kunna tro.

Ett enkelt sätt att anordna ett roligt och minnesvärt kalas är att hyra in sig i en lokal som anordnar barnkalas, till exempel ett badhus, ett lekland eller en bowlinghall. Ofta ingår mat och aktiviteter då i avgiften man betalar, eller kan köpas till. Det är dock ett dyrt alternativ, som kan skapa problem för familjer med små ekonomiska resurser. I och med att trenden med dyra barnkalas på lokal har blivit allt större, har det nämligen också blivit vanligare att barn får tacka nej till att gå på sina klasskamraters kalas, för att deras egna föräldrar inte har råd att bjuda igen med ett lika dyrt kalas.

Om man vill vara säker på att alla vänner till ens son eller dotter kan komma på kalaset kanske man därför ska satsa på ett mindre extravagant kalas hemma. Man behöver inte spendera mycket pengar för att det ska bli ett framgångsrikt kalas. Ett enkelt sätt att göra det roligare kan till exempel vara att bestämma ett tema. Det kan låta ambitiöst för ett barnkalas, men temat behöver inte vara mer komplicerat än att kalaset är en maskerad, så att alla barn får klä ut sig.

När du planerar kalaset bör du också tänka på hur mycket du faktiskt kommer att klara av tidsmässigt. Det är många roller som ska fyllas på ett barnkalas – servitör, fotograf, lekledare, städare, och så behövs någon som kan trösta barn som slagit sig eller blivit ledsna. Fråga gärna föräldrarna till de andra barnen på kalaset om de kan tänka sig att hjälpa till. När du bestämmer vilka som ska bjudas in till kalaset är en bra tumregel att följa att ju yngre barnen är, desto färre bör man bjuda. Det är lättare att samla en mindre grupp barn till lekar och andra aktiviteter – är de för många blir kalaset lätt stimmigt och okontrollerat. Är barnen så gamla att de går i skolan måste man också ta hänsyn till att vissa lärare gärna vill att man bjuder in hela klassen för att undvika bråk och dramatik i skolan, och för att inga barn ska känna sig utanför.

Som avslutning på kalaset är fiskdamm den perfekta aktiviteten – alla barnen går hem med en godispåse, och är nöjda och glada!

 
 

About the author

More posts by