Åk långfärdsskridsko på sportlovet

Snart är det sportlov och barnen får en vecka ledigt. Oftast så betyder det att de tar första bästa chans att sätta sig framför datorn och spela något datorspel. Datorspel i sig behöver inte vara något negativt, barnen får en chans att öva på sin kreativa förmåga och utsätts för många situationer som kräver problemlösning. Tyvärr så är datorspel ingen social aktivitet, inte heller ger den någon motion. Ett lugnt och hälsosamt alternativ är att ta ut barnen på en rogivande färd på långfärdsskridskor.

Långfärdsskridsko
Långfärdsskridsko är en härlig utomhusaktivitet. Det som skiljer långfärdsskridskoåkning från vanlig skridskoåkning är att man åker på naturis, det vill säga på någon sjö som har fryst till is över vintern. Möjligheterna att färdas långt på långfärdsskridskor är mycket goda. Den längsta banan är 180 kilometer och sträcker sig från Örebro till Stockholm. Just denna sträcka kanske inte är något att rekommendera om du åker med dina barn.

Men vad behöver man då för att kunna ta de där härliga skären?OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För det första behöver man ett par skridskor. De brukar oftast gå att hyra ett par till en billig peng. Sedan behöver man halkskydd. De vanligaste långfärdsskridskoolyckorna beror just på att man inte har några halkskydd. Vid sidan av den obligatoriska livräddningsutrustningen är det extra viktigt att man förser sina barn med halkskydd eftersom de inte har en lika välutvecklad motorik som vuxna. Halkskydd är dessutom enkla att sätta på och ta av. Hjälm är en självklarhet och då inte bara för barnen. Till och med den säkraste och skickligaste skridskoåkaren kan ramla och slå sig rejält. Innan du ens åker till en naturis bör du kolla upp vilket skick isen är i. Idag finns det flera hemsidor som ger dig aktuella bedömningar över hur bra isen på populära långfärdsskridskoställen är. Något du också bör kolla upp innan du åker till isen är om du har packat ned matsäck till dig och barnen. Och om du har problem att komma på bra idéer till matsäck så kan du gå in på Matklubben, där finns det flera bra recept.

Till sist så behöver inte långfärdsskridskoåkning vara endast något för bara de äldre barnen i familjen. Vill man också få med sig småttingen så kan man åka med en så kallad släde som den yngste kan få ligga nedbäddad i under turen.

 
 

About the author

More posts by